Vi är agila, men de andra är det inte

Ett teams framgång beror inte bara på vad som händer inom teamet, utan också på omgivningen runt omkring. Det kan vara frustrerande när vi tycker att vi har hittat ett effektivt arbetssätt inom teamet, bara för att sen upptäcka att kollegor i andra delar av organisationen (eller våra kunder) inte delar samma syn eller arbetssätt.

Vi kan drömma om att hela organisationen, eller varför inte världen, ska ändra sig så att allt bara funkar smidigare, men det kommer ju inte hända. Åtminstone inte idag. Återstår då gör att agera på sånt vi faktiskt kan styra eller påverka.

1. Bygg relationer

Som scrum master kan du ta täten på att bygga relationer med ditt teams grannar. Grannar kan vara medlemmar i andra team, produktägare ni behöver interagera med, chefer och experter vars områden berört ert, och så vidare. Om du tar täten på att bygga relationen redan innan ni måste samarbeta, så ökar chansen att ni kan jobba mer effektivt tillsammans när behovet väl dyker upp.

2. Acceptera vissa begränsningar

Vissa avstånd i synen på arbetssätt är så enorma att du får räkna med att inte kunna påverka dem särskilt mycket på kort sikt. Ett exempel kan vara:

  • Kontrakterings- och upphandlingsmodeller som går stick i stäv med agila principer
  • Organisationer med långvarig tradition av stora projekt och rutinartad produktion
  • Kulturer där små, snabba team upplevs som radikala

Tänk kreativt och involvera ditt team i problemlösandet. Hur kan ni agera givet att dessa svårförändrade yttre förutsättningar finns, och behöver accepteras som faktum tills vidare?

3. Granska er själva

Ta dig tid att tänka igenom om det kanske är så att “de andra har rätt och ni har fel”. Till exempel:

  • Rundar ni för många hörn i namn av snabbhet, vilket leder till att de ni samarbetar med och levererar till reagerar på att er kvalitet är otillräckligt, trots att ni tycker att den good enough?
  • Verifierar ni att ni bygger rätt saker? Stänger ni feedbackloopen hela vägen ut till kund och användare, eller kan ni faktiskt ta mer ansvar för att detta faktiskt sker?
  • Är era kunders förväntningar på framförhållning faktiskt rimliga? Bara för att framtiden är osäker och planer behöver revideras, betyder det inte att det är omöjligt att göra prognoser och gissningar. Har ni till exempel en rimlig högnivåplan som visar era avsikter den närmsta tiden - även om detaljerna måste få växa fram längs resans gång?

4. Fortsätt förbättra

Låt inte frustrationen kring hur rörig er kontext är stoppa er från att tillsammans göra förbättringar som är inom er kontroll att göra. Det finns alltid, utan undantag, saker team kan göra som påverkar vardagen till det bättre. Avfärda inte dessa som meningslösa bara för att de inte löser era större omgivande problem direkt. Om inte annan kan de göra er situation lite mer uthärdlig, medan ni jobbar vidare med att försöka påverka yttre faktorer i en bättre riktning.

Saker som alla team kan göra, alltid, inkluderar:

  • Små saker som att hälsa på varandra på morgonen och kommunicera frekvent
  • Förbättringar hur ni inom teamet fördelar och följer upp arbetet
  • Hur ni stöttar varandra som team, oavsett omständigheterna
  • Kvaliteten ni strävar efter att bygga in er produkt eller tjänst

Även om era förbättringar inte påverkar situationen i stort, så kan ni känna stolthet över att ni gjort det ni kunnat för att hålla ihop och stötta varandra som team.

Fräscha upp grunderna kring agila principer, scrum, kanban och modern agile. Kör igenom onlinekursen i eget tempo online, när det passar dig. Kursen heter "Introduktion till agila arbetssätt" och är gjord för dig som vill bygga eller fräscha upp grundkunskaperna.

Vi håller regelbundet lärarledda och certifieringsgrundande (Scrum Alliance) utbildningar i Scrum ihop med vår samarbetspartner Citerus. Här byter du erfarenheter med andra, får uppleva vad som får Scrum att fungera och tar del av erfarenheter från två årtiondens arbete med Scrum och agila arbetssätt.