Om open space

Open space, eller egentligen “open space technology” Ă€r ett enkelt men kraftfullt mötesformat baserat pĂ„ sjĂ€lvorganisation. Det passar perfekt för tvĂ€rfunktionell kunskapsdelning och gemensam problemlösning över organisatoriska grĂ€nser.

Har du varit med om ett riktigt trĂ„kigt och ointressant möte? Klart du har. TĂ€nk dig motsatsen till det, sĂ„ har du ett “open space”-möte. Open space Ă€r ett sĂ€tt att mötas som passar som hand i handske för organisationer som vĂ€rdesĂ€tter lĂ€rande och sjĂ€lvorganisation.

Tanken med open space Àr att samla en grupp personer som Àr intresserade av att prata med varandra kring ett visst tema, under nÄn dag eller sÄ. KÀnnetecken för open space Àr att deltagande Àr frivilligt och att agendan sÀtts av de som kommer. SjÀlva samtalen sker sedan i mindre grupper, ofta i mÄnga parallella spÄr. I slutet av dagen samlas hela gruppen igen för en gemensam avslutning.

Det gĂ„r att anvĂ€nda open space för att “bara” samlas och prata, men det gĂ„r ocksĂ„ att lĂ€gga upp trĂ€ffen sĂ„ att den resulterar i konkreta förslag och nĂ€sta steg. Genom att förbereda en enkel dokumentationsmall kan varje grupp skriva ihop en sammanfattning av sin diskussion och eventuella nĂ€sta steg som föreslĂ„s (eller till och med har beslutats om, för det fall gruppen faktiskt var beslutsmĂ€ssig).

NÄgra saker att tÀnka pÄ:

  • Ett lagom tydligt och lockande tema hjĂ€lper folk vĂ€lja om de borde delta eller ej
  • Ordna bra lokaler att samlas i: rymlig och med bra vĂ€ggytor, eller 

  • 
 se till att ha bra digitala verktyg (t.ex. Miro som gemensam whiteboard och Zoom för smĂ„gruppsdiskussioner)
  • Tvinga inte nĂ„gon att delta
  • SĂ€tt ramarna och lita pĂ„ att de som kommer klarar sig alldeles utmĂ€rkt utan att du lĂ€gger dig i sĂ€rskilt mycket

VĂ„ga lita pĂ„ att formatet kommer att fungera. Ovana open space-anordnare vill ofta förbereda Ă€mnen till agendan “ifall de som kommer inte har sĂ„ mĂ„nga idĂ©er”. Jag har kört open space-möten i mer Ă€n ett Ă„rtionde och har Ă€nnu inte varit med om att köra fast pĂ„ grund av brist pĂ„ samtalsĂ€mnen.

Material om ni ses fysiskt

  • Stora post-its eller A4 + tejp att posta pass med
  • BlĂ€dderblock eller A3 för deltagare att dokumentera sina pass pĂ„
  • Tejp och/eller hĂ€ftmassa att sĂ€tta upp saker pĂ„ vĂ€ggarna med

Verktyg om ni kör digitalt

  • En digital whiteboard som Ă€r lĂ€ttjobbad och som alla kan redigera i. Förslag: Miro.
  • Ett videosamtalssystem dĂ€r ni kan sĂ€tta upp smĂ„grupper. Förslag: Zoom.

Mallar

LĂ€r dig mer