Var ska jag börja?

Helt ny som scrum master? Vad är egentligen rätt ände att börja i? Om du kommer in med uppdrag att hjälpa en grupp som redan är uppe och kör, tänk på följande.

  • Börja med ödmjukhet och nyfikenhet. Sätt dig mitt i smeten och bara observera. Saker och ting är som de är för att de var som det var. Folk har gjort sitt bästa för att få saker att funka. En del har blivit bra och en del dåligt. Ditt första steg är att inte komma med några nya idéer alls, utan bara försöka förstå läget.
  • Använd både enskilda samtal och retrospektiv för att på ett mer strukturerat sätt bygga din förståelse för nuläget. Titta efter både styrkor att bygga vidare på och problem som behöver åtgärdas.
  • Börja enkelt. Om det finns små saker att göra som verkligen skulle hjälpa, gör de först. Ett typiskt exempel är att arbete tillsammans med produktägare, team och organisation för att göra prioriteringar mer öppna och begripliga.

Jag håller regelbundet öppna, certifieringsgrundande (Scrum Alliance), utbildningar i Scrum tillsammans med Citerus i Stockholm. Här får du möta andra som befinner sig i samma situation som du, byta erfarenheter, uppleva vad som får Scrum att fungera och ta del av mina erfarenheter från 16 år av Scrum och agila arbetssätt.