Var ska jag börja?

Helt ny som scrum master? Vad är egentligen rätt ände att börja i? Om du kommer in med uppdrag att hjälpa en grupp som redan är uppe och kör, tänk på följande.

  • Börja med ödmjukhet och nyfikenhet. Sätt dig mitt i smeten och bara observera. Saker och ting är som de är för att de var som det var. Folk har gjort sitt bästa för att få saker att funka. En del har blivit bra och en del dåligt. Ditt första steg är att inte komma med några nya idéer alls, utan bara försöka förstå läget.
  • Använd både enskilda samtal och retrospektiv för att på ett mer strukturerat sätt bygga din förståelse för nuläget. Titta efter både styrkor att bygga vidare på och problem som behöver åtgärdas.
  • Börja enkelt. Om det finns små saker att göra som verkligen skulle hjälpa, gör de först. Ett typiskt exempel är att arbete tillsammans med produktägare, team och organisation för att göra prioriteringar mer öppna och begripliga.

Om du behöver lära dig mer om grunderna i agila arbetssätt, scrum, kanban och modern agile, så finns en e-learning-kurs som du går igenom i eget tempo online, när det passar dig. Kursen heter "Introduktion till agila arbetssätt" och är utformad speciellt för dig som vill bygga eller fräscha upp grundkunskaperna.

Vi håller regelbundet lärarledda och certifieringsgrundande (Scrum Alliance) utbildningar i Scrum ihop med vår samarbetspartner Citerus. Här byter du erfarenheter med andra, får uppleva vad som får Scrum att fungera och tar del av erfarenheter från två årtiondens arbete med Scrum och agila arbetssätt.