Vadå agilt ledarskap?

Tobias Fors

#agilt #ledarskap #kultur
En trappa i trä
Foto av Katja Anokhina/Unsplash

Vadå agilt ledarskap? Jag gillar enkelhet. Den amerikanske organisationsvetaren Ed Schein menar att en ledare är den som vill göra något nytt och bättre, och kan få med sig andra på resan.

Å ena sidan låter ju “agilt ledarskap” som ett totalt buzzword. Men. Å andra sidan vet vi ju att rätt ledarskap krävs för att vi ska kunna jobba enligt agila principer. Agilt ledarskap betyder därför, för mig, den typ av ledarskap som ökar våra chanser att lyckas med hjälp av agila arbetssätt.

Finns det något nytt här då? Nja, jag tror att gott ledarskap bygger på ganska tidlösa principer. Men jag tror också att många av dessa tidlösa principer allt för ofta glöms bort.

En princip som ligger mig nära hjärtat är tanken om att “lätta på uniformen”. Även denna princip betonas som nyckelfaktor av Schein. Han har till och med skapat ett nytt ord som han använder för detta. Han kallar detta för “personization”: att gå bortom de formella rollerna och lära känna varandra lite mer som personer.

Som konsult och utbildare har jag jobbat med ett stort antal olika organisationer under mer än ett par årtionden. Som tillfällig gäst på besök blir det ibland väldigt tydligt hur vissa ledare direkt försöker anlägga en formell, mer transaktionell, relation. Schein kallar denna typ av relation för “nivå 1”. Det är en typ av relation vi har med personen bakom kassan när vi köper något i butik.

För mig uppstår en tveksamhet och försiktighet när jag märker att den jag pratar med försöker upprätthålla någon sorts formell distans. Om jag ändå tror att det finns en potential i samarbetet kanske jag föreslår att vi gör något första litet tillsammans, för att lära känna varandra. Kanske visar det sig att jag behöver backa ur ett samarbete, om jag märker att viljan att lätta på uniformen saknas.

Nivå 1-relationer räcker nämligen inte i agila organisationer. Vi behöver mer personliga relationer om vi ska kunna lyckas med agila arbetssätt. Denna typ av band kallar Schein för “nivå 2”-relationer, och han skiljer dem från “nivå 3”, som är privata, intima, relationer. Anledningen till att detta är så viktigt är det lägger grunden för att vi ska kunna jobba snabbt, i partnerskap, med att hantera komplexa problemsituationer. Det blir svårt för oss att vara smidiga om relationen präglas av stelhet.

De här distinktionerna tycker jag är värda att ha i huvudet som ledare. Det tål att repeteras: stela och formella relationer räcker inte för den typ av tvärfunktionell och interaktiv problemlösning vi vill kunna få till. Det blir för långsamt, försiktigt och för rädslodrivet. Och nej, vi behöver inte avslöja våra privata hemligheter och bli bästa vänner för att kunna jobba effektivt tillsammans. Det räcker långt om vi “lättar på uniformen” en smula.

Vilken typ av relationer har du med dina kollegor och samarbetspartners, inom och utom organisationen? Kan du vara den som tar initiativ till att bygga lite mer personliga relationer?


Tobias Fors
Tobias Fors är konsult och utbildare åt techintensiva organisationer. Med 20 års erfarenhet i såväl operativa som konsultativa roller hjälper han moderna ledare att ta sina företag vidare på förbättringsresan. Tobias är Certified Scrum Trainer för Scrum Alliance och grundare av kunskapsföretaget Holifant AB. Motto: Leverans och lärande!