Öppna fönstret

Tobias Fors

#feedback #lärande
Ett vackert öppet träfönster på en grön stenvägg
Foto av Katerina Pavlyuchkova

Att jobba agilt handlar om att skapa värde i små steg. Det är svårt för teamen att veta vad värde är om de är inkapslade bakom flera lager av ledare och språkrör. “Att skydda teamet” kan inte få betyda att teamet ska hållas undan från verkligheten. Riktig feedback från intressenter som räknas måste kunna nå teamet regelbundet.

Min favorithistoria från Nonaka och Takeuchis “The Knowledge Creating Company” är den om mjukvarutvecklaren som praktiserar hos en bagare för att på det viset bygga kunskap om bakmaskinen de bygger behöver designas för att skapa smaskigt bröd.

Min skräckhistoria är den om teamet som skrattade när de hörde att handläggarna som använder deras system tog rökpaus - för att sökningarna i systemet gick så långsamt.

Fokus i teamet är viktigt, men ännu viktigare är att vi bygger rätt saker - de saker som skapar det värde vi vill skapa. Ibland vet vi inte vilket värde vi vill skapa, och då blir vikten av att involvera hela teamet i utforskandet ännu viktigare.

Ut och studera. Bygg empatin. Öppna fönstren.

Tobias Fors
Tobias Fors är konsult och utbildare åt techintensiva organisationer. Med 20 års erfarenhet i såväl operativa som konsultativa roller hjälper han moderna ledare att ta sina företag vidare på förbättringsresan. Tobias är Certified Scrum Trainer för Scrum Alliance och grundare av kunskapsföretaget Holifant AB. Motto: Leverans och lärande!