Förenkla och titta utåt igen

Tobias Fors

#förenkling #organisationer
En färgglad samling sladdar på en kopplingspanel
Foto av John Barkiple

Små företag tittar ut på marknaden efter fler kunder - och får kämpa för att hitta dem. Stora företag försöker se kunderna, men tvingas rikta blicken inåt igen för att hantera sin egen komplexitet.

Precis som människor kan ha mer inåt-navel eller mer utåt-navel (ursäkta liknelsen, hoppas den fastnar lagom hårt) kan organisationer ha mer inåtfokus eller mer utåtfokus. Jag tror att en mekanism som ser ut ungefär så här utspelar sig ganska ofta:

Om det här resonemanget stämmer blir argumentet för förenkling starkt: att hela tiden ifrågasätta varför vi gör som vi gör och hitta sätt att avbyråkratisera, utan att tappa kontrollen. Agila arbetssätt inkluderar detta, anser jag, med sitt fokus på att hela tiden hitta nästa flaskhals och förbättra den tills den inte stoppar flödet längre. Ju enklare vi kan göra organisationen - desto mer fokus på omvärlden kan vi ha. Och det är nog bra: omvärlden står ju som bekant inte still och väntar på oss.

Tobias Fors
Tobias Fors är konsult och utbildare åt techintensiva organisationer. Med 20 års erfarenhet i såväl operativa som konsultativa roller hjälper han moderna ledare att ta sina företag vidare på förbättringsresan. Tobias är Certified Scrum Trainer för Scrum Alliance och grundare av kunskapsföretaget Holifant AB. Motto: Leverans och lärande!